Wiadomo wszystkim, że między sposobem odżywiania a zdrowiem istnieje ścisła zależność. A w niemowlęctwie, czyli w okresie najszybszego wzrostu, żywienie odgrywa szczególnie ważną rolę. Po wielu latach obserwacji okazało się, że okres płodowy i okres niemowlęcy mają ogromny wpływ na późniejsze życie, zdrowie i samopoczucie człowieka dorosłego. Ustalono, że niedożywienie matek w czasie ciąży powoduje ryzyko urodzenia dziecka o zbyt małym ciężarze ciała i może się stać przyczyną jego kalectwa zarówno fizycznego, jak i psychicznego. W krajach o niskiej stopie życiowej niedobory białkowe, w żywieniu niemowląt prowadzą do niedorozwoju ośrodkowego układu nerwowego. Szczególnie niekorzystny jest niedostatek aminokwasu, zwanego cystyną. W okresie niemowlęcym najwłaściwszym pokarmem jest mleko kobiece. Wiedzą o tym wszystkie matki, a mimo to ogromna ich większość karmi obecnie niemowlęta sztucznie. Tylko połowa kobiet podaje pierś przez pierwsze 7 dni, reszta — karmi mieszankami. A już Szekspir w Romeo i Julii pisze, że Julia była karmiona piersią do 3 lat bez 2 tygodni. Dopiero wtedy jej mamka doszła do wniosku, że nadszedł czas, by odstawić dziecko od piersi. Posłużyła się bardzo często w tych czasach stosowanym sposobem. Posmarowała mianowicie pierś piołunem, co natychmiast poskutkowało.
Leave a reply